Blog

Robotik Proses Otomasyonu (RPA), işletmeler için mevcut en düşük riskli ve yüksek değerli otomasyon yaklaşımlarından biridir. RPA araçları, insanlar tarafından gerçekleştirilen herhangi manuel bir görevi yerine getirecek şekilde programlanabilir, bu da çalışanların daha verimli işlere zaman ayırmasına olanak tanır.

RPA’nın olası faydaları arasında: Maliyetleri azaltma, operasyon optimizasyonu, iyileştirilmiş müşteri deneyimi, daha az hata, daha kolay yönetim ve kontrol, hızlı uygulama ve yatırım getirisi bulunmaktadır. İşletmeler için birçok fayda sağlayan bu avantajlar, RPA harcamalarının daha da artmasını sağlamıştır. Gartner tarafından yapılan bir araştırma da bu durumu destekler niteliktedir. Gartner’a göre, RPA yazılımına harcanan maliyetler bu yıl 1,3 milyar dolara ulaşacak. Forrester ise, 2021’de 2,9 milyar dolarlık bir RPA yazılım pazarı öngörüyor.

Yapılan araştırmalardan da anlaşılacağı gibi RPA hızla yükselmeye devam ediyor, fakat RPA’nın bu yükselişini engelleyebilecek bir takım engeller de var. Bunlar arasında: RPA stratejieksikliği, sınırlı iş anlayışı veya yatırımı, deneyimli RPA kaynaklarını bulma zorlukları, BT güvenliği ve uyumluluk endişeleri, temel gereksinimleri belirleme sorunu, otomasyon için optimum süreçler vb. durumlar yer almaktadır.

Peki bu zorlukları nasıl yenebilir ve RPA ile başarı sağlayabilirsiniz?

İşte cevabı…

  1. Net bir RPA stratejisi ve yol haritası geliştirin

Şirketler ilk olarak başarılı RPA ekipleriyle, ölçülebilir, ölçeklenebilir ve ulaşılabilir somut iş hedeflerini açık bir şekilde tanımlamalı, RPA’nın bu hedeflerle nasıl uyumlu olduğunu anlamalıdır. RPA’yı mevcut iş süreçlerinize nasıl uygulanacağınızı ve yol haritalarının nasıl özelleştireceğini anlamak için deneyimli RPA danışman ortaklarından yararlanmak iyi bir ilk adım olabilir.

  1. Yönetici katılımını artırın

RPA programlarının iş süreçlerindeki başarısı üst düzey yönetici taahhüdüyle daha üst seviyelere çıkar. Çünkü üst kademeden gelen bir enerji ve inanç, RPA’yı ilk kez deneyimlerken gereken fonu ve odağı körükler. Ayrıca, RPA programlarının önem kazanmasına yardımcı olacak kurumsal darboğazları da ortadan kaldırır.

  1. Güçlü bir süreç temeli oluşturun

RPA’nın ölçeklendirilmesi ve sürdürülmesinde başarıya ulaşan şirketler, bunu güçlü bir operasyonel süreç temeline dayandırarak yapar. RPA yolculuğun başlangıcından itibaren güçlü bir temel oluşturulması başarı için çok önemlidir. Böylece işletmeler; tutarlı, istikrarlı ve güvenilir bir RPA programına sahip olur.

Etkili iletişim, uygun eğitim programı, süreç yönetimi, günlük robot operasyonları, ilgili BT altyapısını oluşturmak, BT ve işletme işlevleri arasındaki rollerin bölünmesi vb.güçlü süreç temelinin anahtar faktörlerinden bazılarıdır.

  1. Tamamlayıcı teknolojilerden yararlanın

Bazı teknolojiler işletmelerin RPA beklentilerini belirlemesine ve sağlıklı bir otomasyon kurulmasına yardımcı olabilir. Yeniden kullanılabilir otomasyon modülleri, kendi kendini iyileştirme yetenekleri ve tahmine dayalı analitik, daha etkili robot geliştirme vb. bu tamamlayıcı teknolojilerden bazılarıdır. Ayrıca çekirdek RPA işlevlerini geliştirmek için AI kullanan RPA satıcılarını da bu gruba dahil edebiliriz.

  1. RPA becerileri konusunda yardım için iş ortakları arayın

İşletmeler müşterilere daha fazla eğitim esnekliği ve erişilebilirlik sunmak için deneyimli eğitim ortaklarına yatırım yapmalıdır.

İşte RPA ile iş süreçlerinizde başarılı olmanın 5 kuralı bu şekilde. Siz de RPA’dan yararlanarak başarıya ulaşmak,çalışanlarınızı verimli hale getirmek, zaman ve maliyetten tasarruf sağlamak için Onicorn hizmet ve çözümleriyle tanışın.

Hemen bizimle iletişime geçin, iş süreçlerinizi RPA ile nasıl dönüştürebileceğimizi planlayalım.

Author

admin

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir