Blog

Küresel yazılım pazarının en hızlı büyüyen segmentlerinden biri olan ‘Robotik Süreç Otomasyonu’, tüm endüstrilere oldukça fazla avantaj sağlasa da, teknolojinin en büyük uygulayıcıları; bankalar, sağlık hizmetleri, perakende ve sigorta şirketleridir. Bu şirketler geleneksel olarak çok sayıda eski sisteme sahip oldukları için manuel BT süreçlerini geliştirmek veya değiştirmek için RPA çözümlerini kullanır.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi RPA bazı sektörlerde daha ağırlıklı olarak kullanılsa da, bu makalede ‘Robotik Süreç Otomasyonunun’ hangi sektörlerde verimi artırdığını detaylı olarak anlatacağız, fakat ilk olarak ‘Robotik Süreç Otomasyonu’nun ne olduğunu anlayalım.

ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU NEDİR? İŞLETMELER RPA’YI NASIL KULLANILIR?

Robotik Süreç Otomasyonu Nedir?

 RPA;çalışanlarınızın zamanını çalan yinelenebilir görevleri ve manuel süreçleri otomatikleştirmek için yazılım robotlarının kullanılmasıdır. Bu görevler arasında sorgular, hesaplamalar, kayıt oluşturma ve güncelleme, form doldurma, rapor oluşturma, uygulamalar arasında veri taşıma vb. yüksek hacimli işlemler sayılabilir.

RPA birçok iş birimi tarafından kullanılır. Örneğin, İK departmanları, işe alım ve işten çıkarma görevlerini otomatikleştirirken, BT ekipleri ise rutin arka ofis hizmetlerini otomatikleştirmek için RPA’yı kullanır.

RPA; birçok şirkette insan emeğiyle yapılan rutin ve hataya eğilimli görevlere yardımcı olmak, maliyet tasarrufu sağlamak, verimliliği ve üretkenliği artırmak amacıyla kullanılır. Doğru yapıldığında, şirketlere sadece zaman ve paradan tasarruf ettirmekle kalmaz, aynı zamanda çalışanları daha değerli işlere odaklanmaları için serbest bırakır.

ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONUNU İŞLETMELERİ NASIL ETKİLEDİ?

Her işletme, kâr marjını ve verimliliği artırmanın yollarını arar. İşte RPA tam da burada işletmenize yardımcı olur. Kâr marjınızı ve verimliliğiniz artırmak için manuel süreçleri otomatikleştirmenize, akışlarını yönetmenize ve sistemler arasında veri taşımanıza olanak sağlar.
Yukarıda saydığımız tüm bu sebeplerden dolayı RPA giderek kurumsal düzeyde bir fırsat haline gelmiş durumda. Fonksiyona özgü RPA girişimleri kullanmaya başlayan birçok şirket, yüksek oranda yatırım getirisi sağladığı için RPA’nın farklı alanlardaki güçlerinden de yararlanma çabasında.

ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONUNU HANİ SEKTÖRLERDE VERİMİ ARTIRIR?

‘Robotik Süreç Otomasyonu’, tüm endüstrilerde kullanılmasına rağmen, özellikle RPA’ya öncülük eden birkaç endüstri var. ‘’Bankacılık ve Finans, Sigorta, Sağlık, Telekomünikasyon ve Perakendecilik’’ gibi sektörler RPA kullanımında en üst sıradalar. Bu endüstriler RPA harcamalarının % 66’sını oluşturur.

Endüstrilerdeki çeşitli departmanların görevlerini otomatikleştirmeyi sağlayan RPA, emek yoğun ve zaman alıcı olan tüm iş akışını, altyapısını ve diğer arka ofis süreçlerini otomatikleştirir.

Her ölçekteki sektör, insan hatasını tamamen ortadan kaldıran robotik süreç otomasyonu ile çalışan görevlerini otomatikleştirebilir.

Şimdi RPA’nın verimi artırdığı sektörlerden bazılarını inceleyelim:

  1. Sağlık Hizmetleri

RPA; hasta planlaması, veri girişi, veri yönetimi ve daha birçok etkinlik için sağlık sektörünün idari tarafında muazzam bir şekilde kullanılabilir. RPA yazılımı, sağlık hizmetlerinin idari tarafının sorunsuz çalışmasına yardımcı olur; hastaları bekleme süreleri ve iptallerle ilgili bilgilendirerek olumlu hasta deneyimini artırır.

  1. Perakende

RPA teknolojileri, verimliliği artırmak, genel müşteri deneyimini iyileştirmek ve kullanıcı için doğru sonuçlar sunmak için perakende sektöründe kullanılır.

  1. Telekomünikasyon

Bir telekomünikasyon şirketi söz konusu olduğunda hız, maliyet ve teknoloji üç temel faktördür. RPA telekomünikasyon sektöründe tüm bu temel faktörlere yardımcı olarak; büyük hacimli verileri işler, verilere hızlı bir şekilde erişir, artan veri güvenliği sağlar ve bu da uzun vadede maliyetlerde önemli ölçüde bir azalma yaşanmasına olanak tanır.

  1. Bankacılık

Bankacılık sektörü; günlük işlemler, mevduat ve para çekme işlemleri de dahil olmak üzere büyük miktarda veri içerir, bu verileri işlerken insan hatasını azaltmak ve sektörde şeffaflık yaratmak için RPA yazılımı kullanılır.

  1. Sigorta

Çeşitli arka ofis süreçleriyle yoğun bir şekilde uğraşan sigorta endüstrisi, RPA ile iş akışı, manuel veri girişi vb. yinelenen iş süreçlerinde insan emeğini ortadan kaldırır.

  1. Üretim

RPA hem KOBİ’ler hem de büyük kurumsal imalat firmaları tarafından kullanılabilir. RPA teknolojisi; olası satış yaratma, teklif verme ve hesaplara genel bakış gibi günlük faaliyetlere yardımcı olabilir ve bu da işletmenin genel tedarik zincirini güçlendirir.

İş Süreçlerinizi Onicorn İle Otomatikleştirin

 Siz de RPA ile iş süreçlerinizi otomatikleştirerek üretkenliği artırmak, zamandan ve maliyetten tasarruf etmek isterseniz; hemen bizimle iletişime geçin, deneyimli ve dinamik ekibimizle RPA’yı iş süreçlerinize nasıl uygulayacağımızı planlayalım.

Author

admin

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir